І знов трійка проти України у ХХІ-ому ст.

Йосиф Сірка

sirkaЗ російської окупації України історикам запам’яталися тзв. трійки, які в 1937-1938 роках минулого століття, мов на конвеєрі, засуджували українських патріотів до страти, чи багаторічного ув’язнення. „31 липня 1937 голова НКВС Микола Єжов підписав наказ НКВС № 00447 «Стосовно операції з репресування колишніх куркулів, карних злочинців і інших антирадянських елементів», в якому визначалося завдання розгрому «антирадянських елементів» і склад «оперативних трійок» з прискореного розгляду справ такого роду. Цей наказ був схвалений на пленумі ЦК ВКП(б). До складу трійки зазвичай входили: як голова — місцевий начальник НКВС, члени — місцеві прокурор і перший секретар обласного, краєвого або республіканського комітету ВКП(б). Для кожного регіону Радянського Союзу встановлювалися ліміти з «Першої категорії» (розстріл), і з «Другої категорії» (заслання в табір на термін від 8 до 10 років) . » (Вікіпедія). Отаким чином була винищена українська інтеліґенція на 80%, а українських підприємців, заможних селян було ліквідовано цілковито.

І зараз, вже незалежна Україна, знов має до діла з „трійкою”, але на цей раз не з людьми, які засуджують, але з „головами” трьох держав.

Міністер закордонних справ Німеччини Ф.-В.Штайнмаєр (Steinmeier) один із трійки – Росія, Франція, Німеччина – у своєму інтерв’ю газеті Bild am Sonntag, приголомшив і українських посадовців, які не зуміли зразу відреаґувати на його „дипломатичну пораду”. Він закликав „посадити за стіл переговорів представників офіційного Києва і проросійських сепаратистів та представників ОБСЄ”. З його „пропозиції” можна зробити висновок, що він, певно, консультувався перед інтерв’ю зі своїм другом і другом Путіна, кошишнім канцлером Німеччини Шредером, але не з канцлеркою Меркель.

6a2334367_2414761

Пригадаємо, що у 70 – 90-х роках в Німеччині була відома терористична Rothe Armee Fraktion (RAF), яка здійснила 34 атентати, з яких найвідомішим був на Ґенерального прокурора Німеччини 1977 р. С. Бубака (S.Buback). На конті терористів були і вбивства голови Dresdner Bank J.Ponto, Deutsche Bank A.Herrhausen, Simens-менеджер K.H.Beckurts та була спроба вбити і головно-командувача НАТО A.Haig. Від 1970 до 1990 р. кількість членів RAF становила 60-80 осіб, завдавали вони багато шкоди не тільки вбивством, але економічної. Звичайно, пан Штайнмаєр на той час був ще молодим, але, певно, пам’ятає, що нікому з німецьких політиків не прийшло навіть на думку сідати за один стіл для переговорів з терористами. Дивує, що німецький дипломат вдався до такої «поради» Українi.

До сьогоднішнього дня з Мінських угод, які були укладені між «трійкою» Німеччиною, Росією, Францією та Україною, виконується хіба «систематичний моніторинґ», який не має жодного впливу на порушування угоди терористами і їх безпосердніми керівниками з Кремля.

В часі, коли Путін демонструє цілому світові своє презирство до нього, до міжнародного права, до респекту міжнародних кордонів, до Статуту ОНН, заклик Штайнмаєра насторожує. Може його «порада» і спонукала Путіна до відвідин окупованої території українського півострова Крим. Маячна Путіна про «один народ», до якого він вже давно зараховує і український, свідчить про те, що він поважно «хворий на голову», як кажуть закарпатці.

Ідея нового польського президента А.Дуди про потребу нового формату переговірної групи щодо гібридної війни Росії проти України є саме зараз дуже актуальною і конче потрібною для вирішення проблеми.

Німеччина та Франція ніколи не були тими, хто допоміг Україні в її біді зі зовнішніми ворогами. Під сучасну пору, коли в Німеччині великий капітал тисне на зменшення санкцій, а преса підозрює Німецький банк у відмиванні російського капіталу, з французького боку ліві депутати порушують санкції і їздять в окупований Крим, в якому їх Москва «продає» за європейську, французьку делегацію, то появляються сумніви щодо щирості і справедливості цих «ґарантів» Мінської угоди «трійки» і України.

Вже з самого початку було дивно. Чому Німеччина і Франція, чому не Європейський Союз, яким вони так «пишаються»?

Дивує, що пан Штайнмаєр не звернувся до Москви і не запропонував, щоб вона заборонила стріляти із забороненої зброї, порушувати домовленості. Хіба він небачить, що терористи цілковито переплутали поняття: під угодою про припинення вогню, вони розуміють – стріляй з гармат, танків, ракетних установок; під демілітаризацією – капітуляцію України?

Отак і постає щоденна картина: «за останню добу загинули стільки-то, пораненими було стілько-то, бандити стріляли із забороненої зброї 150-170 разів, обстрілювали населені пункти» і т. ін.. І таких бандитів пан Штайнмаєр «пропонує» як переговірників! Цікаво було б знати, чи й пані Меркель була поінформована про «ініціативу» свого коаліціянта.

Україна повинна підтримати ініціативу польського президента А.Дуди, бо Польща досі показала, що вона є найкращим приятелем України і вона безпосередньо сама зацікавлена в тому, щоб в Україні був відновлений мир, щоб була відновлена її територіяльна цілісність. Тому слід подумати над новим форматом переговорів з окупантом і аґресором (не його бандою бандитів) і замість сумнозвісної «трійки» створити формат Україна + ЄС, США, НАТО і, обов’язково, Польща, бо саме вона має уяву, як домогтися миру і спокою в Україні.

18.8.15 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа