Хто є найновіший Генеральний прокурор України і яке її завдання?

askold_TVОскільки Генеральні прокурори України так часто змінюються та історія вказує не сумнозвісні наслідки їх призначення і діяльності, хіба треба запізнати Ірину Валентинівну Венедіктову. Її політична приналежність хіба несуттєва одначе вона вона хіба позапартійна бо виконувала також судові призначення, але явилася третя на списку до Верховної Ради України від партії “Слуга народу.”

Венедиктова, правда юрист хоча це не конечне в Україні, хоча захистила кандидатську у 2003, а щойно в 2013 року докторську дисертацію. Спеціалізувалася на конституціоналізмі (?-АЛ), розбудові громадянського суспільства та приватному і міжнародному праві. Не можна знайти у її біографії, що вона займалася кримінальним правом хоча закінчила у 2000 році Харківський університет внутрішніх справ. Певне її сказали що як Генеральний прокурор вона займатиметься кримінальними справами.

Брак кваліфікації бути Генеральним прокурором в Україні не є причиною чому Венедіктова звернула на себе увагу. Адже ж за Президента Порошенка Юрій Луценко був прокурором доволі довго хоча він зовсім без юридичної освіти. Правда дружина Луценка була представником Президента Порошенка у ВРУ але конфлікти інтересу хіба не є перешкодою в Україні.

Венедіктова звернула на себе увагу спершу на позиції В.о. директора Державного бюро рослідувань призначенням 20 січня 2020 Заступником директора ДБР колишнього адвоката Віктора Януковича Олександра Бабікова, а 20 лютого 2020 року Венедіктова заявила, що виступає за скасування Закону про амністію учасників Євромайдану. Цю заяву звичайно підтримав одіозний Андрій Портнов, близький соратник Януковича, який далі на волі. Згодом ДБР на своєму вебсайті подало, що Моніторингова міcія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) яка була розміщена у березні 2014 року у своєму звіті рекомендувала “скасувати закон про недоторканість” учасників протесту піл час Євромайдану, оскільки цей закон є однією з головних перешкод для рослідування справ майдану. Таку інформацію підтвердив новий В.о. директора ДБР Олександр Соколов:

Для Державного бюро розслідувань як правоохоронного органу головним завданням є встановлення всіх осіб. Причетних до злочинів. Які мали місце під час масових акцій протестів Революції Гідності. Тому Бюро не може ігнорувати рекомендації міжнародної організації такого рівня і врахує їх у подальшій роботі.”

Таку підробку хіба важко вигадати але у двох звітах цієї місії ООН з 15 квітня 2014 року і з 15 травня 2014 між рекомендаціями немає і слова про потребу скасувати закон про недоторканість. Цю Місію до речі на запрошення нової влади в Україні влаштував Іван Сімонович, Заступник генерального секретаря ООН, відомий хіба усім українцям котрі працювали при ООН у Ню Йорку. Він по національності хорват, а по освіті юрист. Сімонович відрізняться від других кар’єрних дипломатів в ООН своєю рівноважністю та прихильністю до намагань України розвинутися як демократична держава. Рівночасно він професійна особистість яка відкидає будь які політичні маніпуляції які межують з корупцією. У Звіті Місії з 15 травня 2014 року вказано, що нова влада в України звернулася для повного розслідування не тільки до ООН але також до Міжнародного Кримінального Суду подаючи себе під юрисдикції згідно з Римським законом, що Україна підписала ще 2000 року але ніколи не ратифікувала. Крім у тому же звіті подано, що Генеральний Секретар Ради Європи зініціював Міжнародний дорадчий панель для нагляду юридичного дослідження конфронтацій під час Майдану від 30 листопада 2013 до 21 лютого 2014.

Хіба найбільш незрозумілим. Щодо Венедиктової, ГПУ та Соколова, ДБР це, що у звіті Місії ООН з 15 квітня є дуже точно написано між рекомендаціями не про скасування закону про амністію для протестувальників Майдану, а радше:

Забезпечити інституційну незалежність Державного Бюро Рослідження…Є дуже важливим забезпечити щоби це нове тіло було незалежне від Офісу Прокурора.”

Але ж Олександра Бабікова призначила саме Ірина Венедіктова, сьогодні Генеральний прокурор яка зробила призначення коли вона В.о. директора ДБР. Яка іронія!

Це дуже грубо вшите. Мабуть такі маніпуляції і передбачав Сімонович. Як же це могли оминути Венедіктова і Соколов?

Отже ж яке була призначене завдання Венедіктової до чого вона собі покликали типів Бабікова і Соколова? Коли ДБР вийде з висновком, що були злочини по одній стороні як по другій, а це дуже правдоподібне коли брати під вагу самих розслідувачів та вже скоєного домашнього арешту відомої активістки Майдану Тетяни Чорновол, Майдан Гідності перетворять на переворот. Отже ж вторгнення Путіна у Крим та Донбас стане закономірним.

Тут немає альтернатив. Венедіктова, Бабіков і Соколов мусять відійти. І що, хіба ще раз скажемо, що Президент помилився. Скільки дозволяється таких помилок які межують з політичною маніпуляцією, а то і національною зрадою.

Я особисто починаю каятись, що я колись писав, немає нічого страшного коли стане президентом Володимир Зеленський. Але яка була альтернатива!

Президент мусить відповісти за це призначення бо воно дуже провокативне.

28 квітня 2020 року             Аскольд С. Лозинський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа