Громадяни Туркменістану vs. народ України

Прес-служба Кремля повідомила, що «Володимир Путін направив вітальні послання лідерам і громадянам Азербайджану, Вірменії, Білорусії, Казахстану, Киргизії, Молдавії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Абхазії, Південній Осетії, а також народам Грузії і України з нагоди 76-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні».

Яка різниця між «народом», з одного боку,  та «громадянами» країни та їхніми «лідерами», з іншого? Різницю визначає наявність чи відсутність демократії. Є демократія – народ перетворюється на громадян, котрі обирають своїх лідерів. Немає демократії – народні лідери не обираються, а призначаються (Богом, як от монархи, чи політбюро, скажімо).

Відтак в уявленні кремлівського володаря демократія існує в Білорусі й Туркменістані, але геть відсутня в Грузії та Україні, де правителі призначаються інструктором вашингтонського обкому. Звідси й улюблена московськими пропагандистами тема «визволення» народів з-під влади окупаційних режимів. На всю губу шпетячи українську владу, Соловйов жодного разу не забуває продемонструвати свою палку любов до українського народу.

Народ, як тая дитина, є безвинний і не може нести відповідальності за вчинки владаря. Громадяни – відповідальні за дії своїх лідерів. Тож громадянам Росії, де панує (суверенна) демократія, ще прийдеться відповісти за злочини путінізму. Як відповіли німці за свій вибір 1933 року.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа