Демократизуймо Україну!*)

Святослав Караванський


2. Обираймо чесних президентів!

Чим пояснити, що діяльність президентів України за роки незале-жности українці не схвалюють?

Причина одна: вибір президентів за зразком Заходу з подачі політичних партій, яких в Україні дуже мало. Олігархічні клани, називані політичними партіями, такими не є. Є кілька політичних партій, але вони у теперішній ВР нечисленні і в опозиції. Але є надія, що в наступній ВР ця обставина зміниться. І тоді рецепт Заходу треба буде змінити. Нам потрібна своя система вибору президентів з числа видатних осіб України, нечленів олігархічних кланів.

На це нова Верховна Рада має створити постійний “Комітет № 1”, який підшукуватиме гідних кандидатів на роль державного лідера.

Цей Комітет шляхом бесід з Героями України, академіками, пи-сьменниками, педагогами, викладачами Вишів, лікарями, винахідника-ми, військовиками, спортсменами, діячами культури та иншими видат-ними особами України, тільки не з олігархами і не з агентами олігархів, підшукує осіб, хто здатен бути гідним лідером і згоден кандидувати.

Нема сумніву, що серед видатних громадян знайдуться особи гідні звання президента, які чесно сповнятимуть обовۥязки лідера.

“Комітет № 1”, на підставі бесід та на підставі вивчення біо-графій співрозмовників, має зробити висновок про наявність чи відсут-ність у кожного співрозмовника можливости бути президентом.

Наслідком бесід Комітет укладaє список з десятьох або й більше кандидатів у президенти.

За кілька місяців до виборів президента “Комітет № 1” через орган «Голос України» оприлюднює список кандидатів на президента.

ЦВК вносить цей список до виборчих бюлетенів плюс можливих самовисуванців та уряджає виступи кандидатів на радіо та телебаченні.

Цей самобутній український виборчий процес потребує якнай-ширшої громадської підтримки, що забезпечить занесення даного про-цесу до Конституції, за що мають подбати депутати та лідери демо-кратичних фракцій парламенту, а заразом, громадські активісти та всі демократичні рухи України. Зрештою, потрібна буде нова партія, яка візьме на себе одну мету: запровадити в Україні Конституцію із само-бутнім виборчим процесом.

А не то ми будемо вічними рабами президентів-негідників.

*) Зберігаємо правопис автора.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа