79-та річниця вшанування памяті жертв Голодомору 1932-33рр. м.Лісабон

25 листопада 2012 року, в рамках світового вшанування 79-х роковин Голодомору 1932-33 років, українські громадські та релігійні організації Португалії, незважаючи на проливний дощ, зібралися  на площі Martim Moniz у Лісабоні, щоб віддати належну пам’ять невинним жертвам страшного геноциду проти української нації.
У ті трагічні для України роки, комуністична влада реалізувала в нелюдський спосіб смертельний   план знищення основи нашої нації – українського селянства, щоб назавжди усунути можливість відродження України, як незалежної держави.

На початку акції відбувся мітинг-реквієм, який розпочався о 11:30 годині з виступів лідерів українських громадських організацій:  Голови Спілки українців у Португалії  Павла Садохи, Голови Християнського руху у Португалії  Івана Онищука, та представника Асоціації українців у Португалії “Собор” Василя Остапюка.

Відео:
79-та річниця вшанування памяті жертв Голодомору

У своїх промовах, вони  наголосили про наслідки голодоморів в Україні, які визначаються не тільки багато мільйонними жертвами співвітчизників, але й у теперішній роздвоєності українського суспільства, поділеного на тих, хто визнає Україну суверенною багатовіковою цілісністю і тих, хто вважає українську державність історичною випадковістю. Що підтверджує і цьогорічне звернення Президента Януковича, який не приховує свого ігнорування Закону України про Голодомор, як Геноциду проти українського народу.
У іншій промові, представник української громади у Вищому Комісаріаті з питань міжкультурного діалогу (ACIDI) – Валентина Василенко, закликала українців не забувати  історію власного народу, якою б трагічною вона не була і де б вони не знаходились, та об’єднувати спільні зусилля для майбутнього України. Після чого, була зачитане звернення Посла України у Португалії – Олександра Никоненка до українців у Португалії, який через невідкладні дипломатичні зустрічі, зміг приєднатися до акції дещо пізніше.
На закінчення мітингу-реквієму отці УГКЦ: Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні – о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ та о. Йосафат Коваль, ЧСВВ, які приїхали з України, разом з настоятелем УГКЦ у Лісабоні – о. Миколою Яремою, ЧСВВ відправили панахиду за померлих в роки Голодоморів в Україні.
Завершуючи панахиду, отець-протоігумен Пантелеймон нагадав присутнім, що свята церква завжди твердо стояла на позиціях захисту людського життя і права націй на само визнання.
Опісля, всі учасники акції вирушили скорботною ходою проспектом Almirante Reis до Церкви São Jorge de Arroios, несучи державну українську символіку та плакати на португальській мові, з яких перехожі дізнавалися про те, що Голодомор в Україні 1932-33 років був спланованим актом Геноцидом проти українського народу.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа