5. БРАЗИЛІЙСЬКА УКРАЇНА: Фос-ду-Іґуасу (Пташиний парк)

002

Наступна зупинка в околицях Фос-до-Іґуасу випадає в приватному пташиному парку (Parque das Aves) з велетенською колекцією найекзотичніших птахів. Відвідуючи електростанцію, задля різноманітності ми намагались втекти від української тематики, але що ж – не вдалось – бо й на цьому велетенському міжнародному об’єкті ми таки надибали українців. Але тепер уже здається все направиться – ну які українці можуть бути серед пернатих? Й справді не буде ж пташка цвірінькати українськими переливами або ж принаймні з українським акцентом.

Отож парк заснований відносно недавно у 1994 році, але його масштаби, а найважніше технічне виконання вражає. Велетенська площа (понад 15 га), через яку протікає невелика річка, з велетенськими клітками-вольєрами висотою у кількаповерховий будинок, де птахи можуть вільно літати і сотні видів самих птахів, метеликів та всякого іншого живого сотворіння. Для тих, кому важко уявити як виглядав біблійний рай-Едем, варто якщо не відвідати, то бодай в інтернеті пошукати відеоролики з цього неземної краси клаптика грішної землі. Бо тільки увійшовши в першу клітку, і занурившись в розмай дивовижних рослин, в реальну близькість птахів, які не боячись спокійнесенько прогулюються біля тебе чи сідають тобі на плечі, на руки, довірливо зазираючи в очі, ти раптом забуваєш, що є інший реальний світ, де панує недовіра і страх, де природа очікуючи від людини підступу, сторониться її і намагається чимдуж сховатись від неї. Саме таким мав виглядати едемський сад, коли між людиною і природою існували довірливі родинні стосунки, існували допоки в світ не увійшов гріх і назавжди розділив людину і решту живого сотворіння. І лише тут, на цьому клаптику бразильської землі, звичайна людська сім’я змогла відтворити маленьку модель давно колись втраченого раю.

Ти переходиш з клітки в клітку і від здивування не можеш прийти до тями, і одне-єдине нав’язливе запитання докучає тебе: навіщо Бог сотворив цю нереально красу? Адже ж міг Творець для людини вигадати лише корисливі утилітарні види рослин і тварин. Але ж ні, він творить граціозне фламінго і різнобарвного веселкового папугу, мізерне колібрі і велетенського орла, химерні квіти і незвичайні дерева, маленькі і велетенські ріки, рівнини, западини і гори – одним словом розмаїтий і різнобарвний світ, який не вкладається в людську уяву. І лише згодом починаєш розуміти, що Бог – Художник, найвеличніший і найгеніальніший Художник безмежного всесвіту і усю цю красу, яку людина ніколи не зможе повторити, Він з великої любові подарував людині. Втішайся людино, люби, бережи і примножуй – це все твоє.

Враження направду надзвичайні, але й тут – не була би Бразилія українською Бразилією, якби навіть серед тваринного світу не надибав би алюзій з Україною. Лиш трохи піднімаєш голову догори, як на тебе витріщились два українських папуги, опірені в кольори національного прапора, правдиві синьо-жовті й оторопіло зупиняєшся, очікуючи від них звичного «Слава Україні». А далі ціла колонія цих птахів-націоналістів і всі синьо-жовті, і всі намагаються тобі щось сказати, і не просто українською, а ще й бойківським діалектом. Ось така вона дивовижна українська Бразилія або бразилійська Україна.

Р.S. Серце краялось, коли відбирав світлини для ілюстрації, бо кожна цікава і кожну хотілось би оприлюднити, але як свого часу сказав класик «не було на то ради». І ще одне – вже перед тим як виставляти все це в неті, випадково переглянув як парк відвідала група московитів. Крики, улюлюкання, вереск так вистрашили довірливих пташок, що ті позабивались у найдальші простори кліток. Ну не можна дикунів впускати між культурних звірів.

(Далі буде)

011 013

????????????????????????????????????

020

????????????????????????????????????

024 025

026 027

032

????????????????????????????????????
040

????????????????????????????????????

041 043

044 095

060 063

064 082

066 068

072

????????????????????????????????????

079

????????????????????????????????????

099 101

102 105

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа